• [date today]

Pikalaina vai ei, siinä pulma

Pikalainan ottaminen on nykyään erittäin yleistä. Pikalainat eivät ole näinä päivinä mikään häpeän aihe, mikä vaikuttaa osaltaan asian yleisyyteen. Pikalainat ovat suosituimpien lainojen joukossa, mikä ei sinänsä ole ihme. Niitä mainostetaan paljon ja niiden ottaminen on tehty verrattain helpoksi.

Ennen kuin marssii pankkiin tai klikkailee netissä, on hyvä harkita, kuinka paljon lainaa kannattaa ylipäätään ottaa. Pikalainat eivät ole erityisasemassa lainojen joukossa. Pikaisesti lainaaminen tarkoittaa usein myös pikaisesti takaisin maksua. Pikalainat ovat siitä harhauttavia lainamuoto, että sitä ei maksella takaisin vuosikymmeniä, kuten asuntolainaa.

Avainkysymys myös pikalainoja otettaessa on se, kuinka paljon ihminen tienaa. Jos ei tienaa ollenkaan, pikalainat eivät välttämättä ole paras vaihtoehto. Vanha hyvä sääntö on, että nettotuloista korkeintaan puolet saisi mennä velanhoitoon. Lainaa ottaessa kannattaa huolehtia siitä, että rahaa jää muuhunkin elämiseen kuin lainojen takaisin maksuun. Pikalainat ja niiden otto eivät tässä asiassa ole poikkeus. Jos tarve ottaa lainaa on, sitä kannattaa pyytää mahdollisimman vähän.

Ennen kuin pikalainat astuvat kuvioihin, on suunniteltava miten menettelee, jos kohdalle sattuu jotain odottamatonta, kuten työttömyys tai sairaus. Ainahan olisi hyvä, jos olisi olemassa jonkinlainen puskuri yllättäviä tilanteita varten. Lainan maksuaikataulua ei kannata sopia liian tiukaksi tai lainankuluja ja lyhennyksiä liian isoiksi. Jos alkaa tuntua siltä, että pikalainat ja niiden takaisinmaksu on liian kova pala, on syytä ottaa puhelin kauniiseen käteen ja sopia asiasta lainanantajan kanssa. Avoimuus tässäkin asiassa kannattaa ennemmin kuin asian yksin vatvominen ja siitä ahdistuminen.

Pikalainat ovat siitä hankala lainamuoto, että koron määrään ei yleensä pysty itse vaikuttamaan, kuten pankista haetun asuntolainan kanssa, vaan korot ovat ennalta määrätyt, ja asiakkaan on siihen tyydyttävä. Kannattaa kuitenkin verrata hintoja ja kilpailuttaa paikat, joista pikalainat harkitsee ottavansa.

Lainaa hakevalta ei nykyään vaadita vakituista työpaikkaa, mutta on suositeltavaa, että hakijalla olisi säännölliset tulot. Pikalainat eivät tässä suhteessa ole poikkeus. Kannattaa myös harkita, mitä varten lainaa ottaa. Asuntoa varten joutuu melkein jokainen meistä lainaa ottamaan, mutta jos on tarve esimerkiksi uuteen kodinkoneeseen, on suositeltavaa säästää rahat mieluummin kuin ottaa lainaa. Tällä tavalla ostaminen on kaikkein järkevintä. Asian miettiminen asettaakin pikalainat aivan uuteen valoon.

Vaikka lainanottoon pitäisi suhtautua vakavasti, valitettavan moni ei asiaa isommin mieti, kun lainaa saa niin helposti puhelimella ja netistä. Pikalainat on juuri se lainamuoto, jota mainostetaan joka paikassa niin paljon, että monikaan ei tule ajatelleeksi, kuinka vakava asia todellisuudessa on kyseessä. Hankalaksi tilanteen tekee se, että monella on rästissä ennestään monia lainoja. Pikalainat ovat tällöin huono vaihtoehto. Voi olla sekavaa, kun pitää ottaa huomioon niin monta lainaa ja niiden kuukausittainen maksaminen. Kun vielä pikalainat astuvat kuvaan, tulee asiasta entistäkin kimurantimpi. Tällöin voi tulla kyseeseen esimerkiksi lainojen yhdistäminen. Käytännössä tämä tapahtuu ottamalla uusi laina, joka kattaa aiemmat lainat.

Nykyajan ihmiset kuitenkin haluavat tavaran heti, eikä heillä ole aikaa eikä halua odottaa ja säästää. Pikalainat astuvat tässä kohtaa kuvaan. Lainan varaan ei elämää kuitenkaan kannattaisi rakentaa.