• [date today]

Saako mistään palvelusta enää 24h rahaa?

Internetistä tai tekstiviestillä haettavia pikavippejä on tarjottu suomalaisille kuluttajille jo usean vuoden ajan, ja monet suomalaiset ovatkin havainneet pikavipin helpoksi ja nopeaksi tavaksi paikata tilapäistä rahantarvetta. Pikavippi myönnetään erittäin nopeasti ja helposti, ja alan keskeiset toimijat noudattavat korkeatasoisia eettisiä sääntöjä. Ennen oli olemassa vippi 24h –palveluja, josta lainaa sai tilille ympäri vuorokauden.

Vippi 24h –palvelut ovat nykyään laittomia. Pikavippejä myönnetään vain täysi-ikäisille kuluttajille, joilla ei ole maksuhäiriömerkintöjä. Mutta saako niitä vielä?

Vastaus:

Pikavippien suosion kasvaessa kävi niin, että Suomen viranomaiset alkoivat rajoittaa niiden saatavuutta, ja nämä rajoitukset ovat voimassa tänäkin päivänä. Pikavippejä voi lainsäädännön puolesta hakea minä vuorokaudenaikana tahansa, mutta hyväksyttyjä lainoja ei siirretä lainanhakijoiden tileille 23.00 ja 7.00 välisenä aikana. Näin ollen vippi 24h on Suomessa käytännössä mahdoton.

Kun pikavipit tulivat markkinoille, alkoi levitä huhuja siitä että ravintoloissa ja baareissa pikkutunneille juhlivat ottivat juovuspäissään näitä pikavippejä kun omat rahat oli jo juotu. Ei ole tiedossa yhtään tapausta että tällainen vippi 24h olisi lopulta johtanut lainanottajan maksuhäiriöön tai muuhun epätoivottavaan seuraukseen.

Viranomaisemme toki väittävät olevansa huolestuneita kuluttajien velkaantumisesta ja sen seurauksista. Silmätikuksi otettiin ensin vippi 24h palvelut ja sittemmin kaikki pikavipit. Mikäli suomalaisten velkaantumista ja maksuhäiriöitä tarkastelee objektiivisesti ja kiihkottomasti, huomaa että pikavippien osuus näistä ongelmista on häviävän pieni. Perinteiset kulutusluotot ja ylisuuret asuntolainat ovat ylivelkaantumisen merkittävimpiä tekijöitä Suomessa. Näitä tarjoavat pankit ja muut perinteiset rahoitusalan yritykset, joiden tekemisiin viranomaiset vaikuttavat olevan kovin haluttomia puuttumaan. Mutta uudet ja verraten pienet pikavippiyritykset ovat sen sijaan helppoja kohteita viranomaistoimenpiteille. Perinteisille rahoitusalan yrityksille tällainen viranomaistoiminta on tietenkin tervetullutta kilpailun estämistä ja omien markkinaosuuksien suojelemista. Voi vain pohtia, kenen aloitteesta lopulta vippi 24 h palvelut kiellettiin Suomessa…

Lisäksi on syytä muistaa, että kaikki lasten nukkumaanmenoajan jälkeen ulkona liikkuvat ja rahaa tarvitsevat ihmiset eivät ole vain juhlimassa. Epätyypilliset työsuhteet ja vuorotyö ovat yleistyneet maassamme. On myös entistä enemmän freelancetyöläisiä ja yksityisyrittäjiä, joiden toimeliaisuus ja tuottavuus ei ole sidottu perinteiseen virka-aikaan. Kauppojen pidennetyt aukioloajat tarkoittavat sitä, että monen pienipalkkaisen palvelualan työntekijän on oltava töissä yhä pidempään. Ihmiset eivät vain aina tunnu ymmärtävän niinkin itsestään selvää seikkaa, että kauppa ei pyöri itsestään, vaan vaatii työntekijöitä aina silloin kun se on auki (sekä myös ennen ja jälkeen aukioloajan mm. siivoukseen). Juuri tällaiset pienituloiset, välttämättömien palvelualojen työntekijät hyötyvät eniten pikavippien suomasta nopeasta helpotuksesta tilapäiseen rahapulaan.

Vippi 24h tulisi todella tarpeeseen, jos vaikka yövuoroa päättävä työntekijä huomaa tarvitsevansa nopeasti rahaa, eikä voi aamun pikkutunneilla ruveta ystäviä ja sukulaisia herättämään unestaan pientä lainaa varten. Emme enää elä Suomi-filmien mustavalkoisessa maailmassa, jossa kaikki heräsivät kukonlaulun aikaan, olivat töissä kahdeksasta neljään ja menivät nukkumaan ehtookellojen soitua.