• [date today]

Vaihtoehtoja kulutusluotoille, osa 1

Vaikka kulutusluotto oikein käytettynä voikin olla monissa tilanteissa hyvä asia, on turhaa velan ottoa syytä välttää. Tässä ”Vaihtoehtoja kulutusluotoille” artikkelisarjassamme tarkastelemme vaihtoehtoja pikavipeille ja kulutusluotoille.

Mikäli myymällä jotain tavaraa saat vaihdettua turhakkeen toiseen, tai selvät sitä kautta elegantisti seuraavaan palkkapäivään, suosittelemme ensin sen tekemistä, ennen kuin haet kulutusluottoa.

Irtaimiston myyminen (eli turhasta tavarasta luopuminen)

”Yhden romu, voi olla toisen aarre”. Monilla meillä lojuu nurkissa arvokastakin tavaraa, mitä emme enää käytä. Oli rahantarvetta tai ei, on henkilökohtaisten turhakkeiden myynti usein fiksu valinta. Etkö esimerkiksi enää tarvitse pari vuotta sitten hankkimaasi tonnin syntetisaattoriasi? Tai lojuuko sinulla nurkissa juuri hylkäämäsi kolme vuotta vanha Mac kannettavasi? Entä ne käyttämättömät golf mailat, tai vanha pyöräsi? Myyntiin kelpaavat myös esimerkiksi arvokkaat kalusteet ja laadukkaat hifi-laitteet.

Hyviä paikkoja irtaimiston myyntiin ovat vaikka Huuto.net ja Tori.fi. Alakohtaisia markkinoita löytyy harrastepalstoilta, kuten Muusikoiden.net ja Hifiharrastajat.org. Alakohtaisilta markkinapaikoilta löytyy usein myös sopiva hintataso aikaisempia ilmoituksia selaamalla.

Jalometallien myyminen

Kulta rahaksi kulutusluoton vaihtoehtonaErityisenä alaryhmänä irtaimiston myynnille käsiteltäköön jalometallien, eli lähinnä kullan ja hopean, myyminen.

Suomessa kultaesineistä maksetaan usein grammahinta, niiden sisältämän kultapitoisuuden pohjalta. Grammahinta pohjautuu maailman markkinoilla noteerattavaan kullan unssihintaan, joka ilmoitetaan dollareina. Tätä kirjoittaessa puhtaasta 24K kullasta maksetaan käytännössä noin 40€/gramma, ja hopeasta noin 0,70€/gramma.

Kultaa ja hopeaa voi myydä joka (A) tilaamalla niin sanottu ”kultapakkaus” kotiin (jonka voi tehdä netistä), tai (B) myymällä jalometalliset esineet jossain asiaan erikoistuneessa liikkeessä. Maksettuun hintaan näillä kahdella tavalla on yllättävän pieni ero. Voit siis kohtuullisen huoletta käyttää kumpaa tapaa hyvänsä.

Nk. sijoituskullalle ja sijoitushopealle on kuitenkin vielä erikseen omat kauppapaikat. Sijoituskullaksi ja hopeaksi lasketaan historialliset ja modernit kulta- ja hopearahat, sekä leimatut kulta- ja hopealaatat. Näistä tuotteista maksetaan hieman paremmin kuin esimerkiksi vanohoista koruista tai jalometalliesineistä.

Jos haluat myydä esineesi henkilökohtaisesti, voimme suositella kullan ja hopean myyntiin esimerkiksi Tavex pistettä, jollainen löytyy Helsingin keskustasta. Tavexille kelpaa sekä sijoitustuotteet kullassa ja hopeassa, että korukulta.

Hopeasta ylipäätänsä taas paremman hinnan yleensä saat Hopea.fi palvelusta, joilla myös on oma fyysinen liike Helsingin keskustassa.

Postitse kultaa voit myydä esimerkiksi Suomen Ostokullalle.

Siirry kulutusluottovertailuun Palaa etusivlle